Банкеръ Daily

Досиетата "Пандора"

Прочут писател, Нобелов лауреат, също е собственик на офшорна компания

Световноизвестният перуански писател и лауреат на Нобелова награда за литература за 2010 г. Марио Варгас Льоса.

Световноизвестният перуански писател и лауреат на Нобелова награда за литература за 2010 г. Марио Варгас Льоса също е уличен като собственик на офшорна компания от изтеклите Досиета "Пандора", съобщи във вторник телевизионният канал La Sexta, като се позова на информация от Международния консорциум за разследваща журналистика.

Според тази информация 85-годишният писател, който живее в Испания, е свързан с компанията Melek Investing INC на стойност 1,1 милиона долара, в която той е посочен като директор и акционер. Компанията е регистрирана на Вирджинските острови и се занимава с  печалбите от авторски права на Льоса. 

Според телевизионния канал няколко документа, подписани от майстора на прозата  през лятото на 2015 г., показват, че неговата компания печели и от продажбата на имоти в Лондон и Мадрид.

По отношение на Melek Investing INC Варгас Льоса призна, че компанията съществува и че той е нейният собственик, но е закрита през 2017 г., след като испанските власти са започнали проверка. 

Базираният във Вашингтон консорциум Международен консорциум за разследваща журналистика публикува в неделя приблизително 11,9 милиона документи с офшорни сметки на редица световни политици.

Посечените политици притежават офшорни активи или са използвали фирми-фантоми. Това не е незаконно в повечето страни, но разкритията са смущаващи за лидерите, които настояваха за строги икономии или водеха кампании срещу корупцията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във