Банкеръ Daily

Свят

Процесът за сваления над Украйна самолет продължава зад закрити врата

Процесът срещу четиримата мъже, обвинени в убийство заради свалянето на полет МН17 на Малайзийските авиолинии в Украйна през 2014 г., ще продължи зад закрити врати поради коронавируса, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на нидерландски съд.

Предварителните изслушвания по делото, обвиняеми в което са трима руснаци и един украинец, започнаха миналата седмица в Амстердам. Прокурорите твърдят, че обвиняемите са помогнали за доставянето на руската ракетна система, използвана за сваляне на граждански самолет, при което загинаха 298 души. Повечето от 298-те жертви бяха нидерландски граждани.

На следващото заседание на 23 март няма да бъдат допускани представители на медиите и роднини на жертвите. Ще бъде ограничен и броят на прокурорите и адвокатите, допуснати в съдебните зали, заяви съдът. След това се очаква делото да продължи през юни.

На 17 юли 2014 г. самолет МН17 летеше от Амстердам за Куала Лумпур, когато беше свален с ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруските бунтовници в Източна Украйна. Всички на борда загинаха.
Русия отрича да е замесена в случая, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във