Банкеръ Daily

Свят

Процесът за импийчмънт срещу Тръмп започва по същество

Във Вашингтон днес ще бъде даден ход на процеса по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп. След като миналата седмица в Сената бяха внесени обвиненията, днес сенаторите ще обсъждат резолюция за правилата на процеса. Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпиране работата на Конгреса.

От днес започват исторически заседания по третия импийчмънт на американски президент. Сенаторите ще влязат в ролята на мълчаливи съдебни заседатели, който ще спазват строги правила на поведение. Те трябва безпристрастно да решат дали при разговора си украинския президент през лятото Тръмп е оказал натиск за лични облаги и дали е попречил на последвалото от случилото се разследване и най-вече ако се окажат валидни дали тези обвинения са причина за отстраняване от поста.

Привърженици на Тръмп казват, че той е в процедура по импийчмънт за неща, които не са се случили, а за негови опоненти при същите обстоятелства обикновен съд би издал за минути присъда "виновен", предаде БНР.

За самия президент процесът е дело на обсебени от мисълта да го отстранят демократи. Той настоява, че не е прекрачвал законите и заклеймява процеса като "лов на вещици". 

За да бъде Тръмп отстранен, е необходимо мнозинство от 2/3 в Сената. 

Президентът е убеден, че републиканското мнозинство там ще му помогне. В Туитър той написа "Не съм виждал досега Републиканската партия толкова силна и обединена. Благодаря ви!".

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл обяви правила за воденето на процеса, които дават възможност за ускоряване на процедурата и за необходимост от отделно гласуване за приемане на представените от Камарата на представителите доказателства срещу президента, пише в. "Ню Йорк таймс".

Макконъл обяви това броени часове, след като екипът на защитата на Доналд Тръмп призова Сената бързо да отхвърли обвиненията за импийчмънт и да го оневини, с аргумента, че демократите ще отслабят президентската длъжност за постоянно, ако успеят да отстранят Тръмп от длъжност заради, по думите на адвокатите, политически разногласия, пише вестникът.

Макконъл многократно е заявявал, че при определянето на правилата се е ръководил от процедурата при импийчмънта на президента Бил Клинтън през 1999 г., но той е направил промени, които могат да благоприятстват Тръмп.

Правилата при процеса на Клинтън не поставяха ограничения върху 24-те часа устни аргументации, които се отпуснаха на двете страни, докато Макконъл ги събра в два дни на маратонни заседания, което би позволило на Сената да приключи с тях до събота. След това сенаторите ще могат да задават въпроси на двете страни следващата седмица, а после ще обсъдят дали да позволят на обвинението и защитата да призоват свидетели или да изискат документи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във