Банкеръ Daily

Свят

Процесът за импийчмънт на Тръмп започна с шокиращо видео

Историческият втори процес за импийчмънт на Доналд Тръмп започна във вторник с шокиращи кадри от щурма на Капитолия на 6 януари и дебат и гласуване за това дали конституцията на САЩ позволява вече бивш президент да бъде подложен на подобна процедура, след като е напуснал поста, съобщиха информационните агенции.

В историята на САЩ има само четири случая на процеси по импийчмънт, два от които са водени срещу Тръмп. Нито един друг президент или федерален служител не е бил подлаган на тази процедура два пъти.

Сенатът на САЩ, който е свикан като съд по импийчмънт, реши с 56 на 44 гласа, че процедурата съответства на основния закон и Сенатът има юрисдикцията да продължи процеса. Ръководителите на обвинението, че Доналд Тръмп е подбудил смъртоносния щурм на Капитолия миналия месец, успяха да привлекат още един глас от лагера на републиканците - този на сенатора от Луизиана Бил Касиди. Преди две седмици той гласува в подкрепа на опит за отхвърляне на процеса по импийчмънт, но във вторник гласува заедно с демократите за продължаване на процедурата, отбелязва Асошиейтед прес.

Денят започна с гласуване на правилата, които предоставят на ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата по 16 часа, за да представят своите тези. Началото на тези презентации се очаква в сряда по обяд американско време, а очакванията са, че процесът ще продължи и през уикенда.
Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на петима души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването бяха показани в началото на процеса.

Демократът Джейми Раскин от Мериленд, който е един от ръководителите на обвинението, разказа със сълзи в очите как 24-годишната му дъщеря и неговият зет, които са били в Капитолия на 6 януари, са изпращали прощални съобщения на близките си, защото са мислели, че ще умрат.
"Членове на Конгреса махаха значките си, за да не бъдат разпознати от тълпата, докато се опитваха да избягат от насилието", разказа Раскин. "В този ден умряха хора. Полицаи се оказаха с наранявания на главите и мозъка. Бяха извадени очи. Полицай получи инфаркт. Друг загуби три пръста в този ден. Сенатори, това не може да бъде нашето бъдеще", заяви конгресменът от Демократическата партия.

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението срещу Капитолия. По-рано същия ден Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която повтори необоснованите си твърдения, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от мащабни изборни измами и насърчи привържениците си "да се борят с всички сили".

Процесът по импийчмънт започна при засилени мерки за сигурност в Капитолия, който е ограден с бодлива тел. Въоръжен патрул на Националната гвардия охранява сградата, отбелязва АП. Заради кризата с КОВИД-19 на сенаторите бе позволено да се разпръснат, включително в "мраморната стая", където процесът се предаваше по телевизията, и дори на балконите за гости.

Адвокат на Тръмп настоя процесът да бъде отхвърлен, защото е неконституционен, и защото "ще разкъса страната". Дейвид Шоен каза, че демократите са изпълнени с омраза към Тръмп и се страхуват, че ще изгубят властта. Адвокатите на бившия президент твърдят, че той просто е упражнявал правата си съгласно Първата поправка, която защитава свободата на словото, когато е оспорвал изборните резултати, и че изрично е насърчавал привържениците си към мирен протест и затова не може да бъде отговорен за действията на участниците в бунта.

От защитата на Тръмп обявиха, че ще представят своя видео компилация с политици от Демократическата партия, които изнасят разпалени речи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във