Банкеръ Daily

Свят

Процесът по импийчмънт приключи с оправдаване на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп запазва поста си след третото в историята дело по импийчмънт.

Представителите в Сената гласуваха с 52 гласа „за“, срещу 48 „против“ той да бъде оправдан по първото обвинение – злоупотреба с власт. Той беше обвинен в това, след като изтече информация, че Тръмп е настоявал президента на Украйна Владимир Зеленски да разследва политическия му противник и бивш вицепрезидент в кабинета на Барак Обама – Джо Байдън.

Сенатът оправда Тръмп и по второто обвинение, което беше за възпрепятстване на работата на Конгреса, чрез ограничаването на достъпа му до свидетели и документи, нужни на Камарата на представители. 53 сенатори гласуваха Тръмп да бъде оправдан, срещу 47, които сметнаха, че той е виновен.

Оправдаването на Тръмп представлява най-голямата победа на Републиканската партия в Конгреса до момента.

Процедурата се водеше до голяма степен по партийна линия, като при разглеждането на делото в Камарата на представителите, контролирана от опозиционната Демократическа партия, той беше определен за виновен от конгресмените. Но в Сената, където републиканците имат мнозинство, това не се случи.

В горната камара в подкрепа за отстраняването на президента от длъжност трябваше да гласуват поне две трети от Сената (или поне 67 сенатори от общо 100), съгласно американската конституция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във