Банкеръ Daily

Свят

Проблем със системата за зареждане с гориво блокира летището в Амстердам

От холандския авиопревозвач "Ка Ел Ем" предупреждават, че закъсненията може да продължат и днес.

Проблем със системата за зареждане с гориво блокираха между 20 и 30 хил. пътници вчера на летище "Схипхол" в Амстердам, съобщиха световните агенции.
Няколко часа отнеха, докато той бе отстранен и самолетите можеха да бъдат зареждани и да излитат. Разписанието обаче беше тотално объркано. Над 100 самолета не можаха да излетят навреме, а други 180 полета бяха анулирани.
Не всички пътници получиха хотелски стаи, а няколко хиляди прекараха тази нощ на походни легла на летището.
От холандския авиопревозвач "Ка Ел Ем" предупреждават, че закъсненията може да продължат и днес.

Холандската национална авиокомпания KLM (на нидерландски: Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, "Кралска авиационна компания") е най-старата въздушна компания в света. Девизът й е: "Сигурната авиолиния". Тя е бившата национална компания на Нидерландия, като от 2004 г. става дъщерна компания на алианса Air France-KLM, въпреки че двете компании летят под своите имена.

KLM е най-старата авиокомпания, запазила своето първоначално название и е най-старата в света компания, изпълняваща редовни полети. Управлението ѝ се намира в Амстелвен, край Амстердам, непосредствено до нейното възлово летище Схипхол (Schiphol).

Схипхол (на английски: Amsterdam Airport Schiphol, на нидерландски: Luchthaven Schiphol), е най-голямото гражданско летище в Нидерландия. Намира се на 9 км югозападно от Амстердам. Любопитното е, че то е с надморска височина - минус 3 метра. Схипхол е основно европейско летище и е сред най-големите в света по превозени товари и международен пътнически превоз. Собственик на летището и негов оператор е Schiphol Group.

Летище Амстердам (Schiphol) е е най-голямото в Холандия и се причислява към главните (преди всичко товарни) летища в Европа. Близо до летището се намира магистрала A4, която свързва Амстердам с Хага (Hague) и Ротердам (Rotterdam). Летище Амстердам Schiphol (AMS) се нарежда на четвърто място по големина след лондонското Heathrow (LHR), парижкото Charles de Gaulle (CDG), и франкфуртското (FRA). Летище Schiphol разполага само с един терминал и е разделено на зала за пристигащи и зала за заминаващи пътници. В терминала се намира хотел Mercure Schiphol. От летището до близко разположените хотели се движат безплатни автобуси.

Сред авиокомпаниите, предлагащи редовни и евтини полети, които обслужват летището са: Aer Lingus, Air Berlin, Austrian Airlines, Blue1, Condor, easyJet, Jet2, SkyEurope, Sterling, transavia, British Airways, Clickair, dba, KLM, LOT, Lufthansa, Meridiana, Vueling.

KLM и нейните партньорски авиокомпании обслужват мрежа от маршрути, свързващи над 360 града в 78 страни на пет континента. KLM се занимава с транспорт на хора и стоки както в границите на Нидерландия, така и в много други страни. В компанията работят 35 488 служтели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във