Банкеръ Daily

Свят

Пробив за формиране на коалиция в Германия

Германските консерватори и социалдемократи постигнаха тази сутрин споразумение по план за започване на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство, предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от партиите.

Това увеличава шансовете да се сложи край на месеците на политическа несигурност в Германия след парламентарните избори през септември, която отслаби ролята на страната на международната сцена и повдигна въпроси колко дълго ще остане на поста канцлерът Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс. Споразумението отваря пътя за подробни преговори следващите седмици. Очаква се преговорите за състава на правителството да продължат до април.

За да бъде прието окончателно, е необходимо днес то да бъде одобрено от партийните ръководства на консерваторите и социалдемократите, посочва Франс прес.

ДПА отбелязва, че проучвателните преговори бе предвидено да завършат още снощи. Последната среща обаче се проточи повече от 24 часа.

Един от най-трудните за преодоляване въпроси бе този за приема на бежанци. Според проектоспоразумението за бъдещата коалиция се въвежда таван от между 180 000 и 220 000 годишно. Договорен е и таван за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци, който ще е 1000 души на година. Според споразумението, което подлежи на промени, за сметка на това Германия ще намали със същия брой приема на бежанци от Гърция и Италия по силата на договореностите с ЕС за доброволен прием.

Facebook logo
Бъдете с нас и във