Банкеръ Daily

Свят

Пробив в преговорите за Брексит

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер се срещнаха рано тази сутрин.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер официално потвърди, че Брюксел и Лондон имат пробив на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС след 7 месеца диалог и първата фаза от преговорния процес е завършена.

„Постигнахме пробив. Постигнат е решаващ напредък. Този компромис е резултат от сложни преговори”, каза Юнкер на пресконференция с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей в Брюксел.

Завършването на първата фаза от преговорите за Брексит беше оповестено и в официално изявление на Европейската комисия, публикувано днес. Резултатите от преговорите „ще бъдат представени за одобрение на Европейския съвет” на срещата на високо равнище на ЕС на 14 и 15 декември.

В този случай от януари ЕС и Обединеното кралство ще могат да започнат втората фаза от преговорите за базата на бъдещите отношения на партньорство, най-вече в търговската сфера, тъй като с излизането си от ЕС Великобритания трябва да напусне и единния европейски пазар.

Мартин Зелмайр, началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, сигнализира по-рано тази сутрин, че има споразумение за условията за развода на Великобритания с ЕС, като туитна картинка на "бял дим" - символа за избирането на нов папа, предаде Ройтерс.

Юнкер, Зелмайр и главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние се срещнаха на работна закуска с британския премиер Тереза Мей в Брюксел.

Великобритания е внесла съществени промени в предложения от правителството текст за Брекзит, от които сме доволни, заяви в интервю по телевизия Скай нюз лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлин Фостър, която е преговаряла с Мей до ранните часове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във