Банкеръ Daily

Свят

Пробив: Джонсън и Варадкар видяха "път" към сделка за Брексит

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и неговият ирландски колега Лео Варадкар могат да "видят път" към възможна сделка за Брексит след разговора помежду им, който беше проведен в опит да бъде постигнат прогрес по преговорите преди крайния срок от 31 октомври, пишат британските медии, цитирани от Фокус.

След повече от два часа дискусии Джонсън и неговият ирландски колега заявиха, че вярват, че сделка е „в интерес на всички“.

В съвместно изявление те добавиха, че сега ще вникнат по надълбоко във въпроса, докато представители на техните кабинети ще се продължат също да се опитват да постигнат прогрес по преговорите за сделка.

„И двамата продължават да вярват, че сделка е в интерес на всички. Те се съгласиха, че могат да видят път към възможна сделка“, се казва в съвместното съобщение.

„Те се съгласиха да обмислят допълнително своите разговори и че служителите ще продължат да се ангажират интензивно с тях“, се казва още в него.

Разговорите между Джонсън и Варадкар бяха разглеждани като последния шанс пред британския премиер да спаси надеждите за постигане на споразумение за сделка за Брексит, преди предстоящата среща от високо равнище на Европейския съвет.

В своето съвместно изявление двамата лидери заявиха, че техните дискусии са били концентрирани върху „предизвикателствата“ пред бъдещите митнически споразумения и "съгласието“ в новия план за Брексит на Джонсън.

Правителствата на страните от Европейския съюз, включително Ирландия, опонираха на предложенията на Джонсън да бъде изведена Северна Ирландия от митническия съюз, заедно с останалата част от Великобритания, което щеше да означава подновяването на митническите проверки на острова.

Те също така изразиха свето силно притеснение от идеята местният парламент в Северна Ирландия, на практика доминиран от Демократичната юнионистка партия, да разполага с вето върху всяко от споразуменията с Брюксел.

В изявлението се казва още, че сега Варадкар ще се консултира с Брюксел, докато министърът на Великобритания за Брексит Стивън Баркли ще се срещне с главния преговарящ на Европейския съюз за развода между Лондон и Брюксел Мишел Барние.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че последният кръг от провежданите Брексит преговори не гарантира успех, тъй като времето "на практика изтича", но въпреки това трябва да се използва дори и най-малкият шанс, за да се опита постигане на споразумение преди 31-ви октомври.

"Получих обещаващи сигнали от ирландския премиер, че споразумението все още е възможно. В момента се водят технически разговори в Брюксел", посочи Туск по време на свое посещение в Никозия, Кипър, предаде Ройтерс.

"Разбира се, че няма гаранция за успех, тъй като времето на практика изтича. Но трябва да се използва и най-малкият шанс", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във