Банкеръ Daily

Свят

Пробив: Банкерите и финансовите министри от Г-20 се споразумяха за нови данъчни правила

Финансовите министри и централните банкери на държавите-членки на Г-20 се споразумяха да изработят нови правила за данъчно облагане за технологичните гиганти. Целта е да бъдат премахнати пропуските в закона, които сега позволяват на компании като Facebook, Google, Amazon  да плащат по-ниски налози. В японския град Фукуока днес и утре се провежда финансов форум от формата Г-20. Освен данъчните реформи, акцент в разговорите ще бъде търговията и новите правила за обмитяване на стоки. Финансовите министри и банкерите обсъдиха и глобалната икономика и рисковете пред нея.

Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за големите мултинационални компании, но също така би затруднило някои страни да привлекат преки чуждестранни инвестиции с обещанието за ултра-ниски ставки на корпоративния данък. „Приветстваме неотдавнашния напредък в справянето с данъчните предизвикателства, произтичащи от цифровизацията, и подкрепяме амбициозната програма, която се състои от подход, основан на два стълба. Ще удвоим усилията си за постигане на консенсусно решение с окончателен доклад до 2020 г.", се казва в проектокомюникето. 

Големите интернет компании казват, че спазват данъчните правила, но е факт, че те плащат нищожни данъци в Европа, обикновено чрез канализиране на продажбите през страни като Ирландия и Люксембург, които имат лек данъчен режим.

Дебатът в Г-20 относно промените в данъчния кодекс са се фокусирали върху два стълба, които биха могли да бъдат двоен удар за някои компании.  Първият стълб разделя правата да се облагат компаниите там, където те продават своите продукти и услуги, дори ако нямат физическо присъствие в съответната страна. Ако компаниите все още намират начин да прехвърлят печалбите си в държави с ниско облагане или офшорни зони, тогава за тях може да се прилага глобална минимална данъчна ставка, която да бъде договорена по втория стълб.

"Напълно съм съгласен, че вместо отделни, национални данъчни законодателства, трябва да имаме общо, международно решение", каза Бруно Льо Мер, министър на финансите на Франция. 

Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ коментира, че  сякаш има съгласие по въпросите за данъчното облагане, сега трябва само да съгласуват техническите подробности и да превърнат консенсуса в споразумение.

Японският финансов министър Таро Асо каза, че това може да бъде най-голямата реформа на дългогодишната международна рамка за повече от 100 години. Междувременно американският министър на финансите Стивън Мнучин коментира, че Вашингтон е отворен за по-нататъшни преговори с Китай за продължаващата търговска битка. Той обаче предупреди, че САЩ ще продължат с тарифите, ако сделката не може да бъде постигната. Очаква се американският президент Доналд Тръмп да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака на 28-29 юни. Лидерите вероятно ще работят за разрешаването на проблемите в търговията. 

Повечето от участниците в срещата заявиха, че нарастващото напрежение в търговията представлява огромен риск за световната икономика. Това е и позицията на японско министерство на финансите.

Министрите на министрите на търговията и цифровата икономика от страните от Г-20 пък приеха документ по въпросите на търговията и цифровата икономика и международните правила при използването на технологии, основаващи се на изкуствения интелект.  Лицата, използващи или разработващи технологии с изкуствен интелект, трябва да спазват буквата на закона, правата на хората и демократичните ценности. Системите, базирани на изкуствения интелект, трябва да бъдат ясни и безопасни през целия си цикъл на съществуване.  Домакин на срещата е японският град Цукуба, известен като академично средище.

Тази година Япония за пръв път председателства Г-20 и през цялата година в различни японски градове се организират срещи на равнище министри. Срещата на върха ще бъде на 28 и 29 юни в Осака. С интерес се очаква участието в нея на руския президент Владимир Путин, китайския Си Цзинпин и американския Доналд Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във