Банкеръ Weekly

Свят

Призракът на Кадафи посегна на Саркози

Когато още бяха приятели. Снимка Ройтерс

Сред най-обсъжданите фигури в световната политика през изминалата седмица най-неочаквано се оказа и  бившият френски президент Никола Саркози. Той бе задържан по обвинение, че успехът му на изборите през 2007-а е бил финансиран от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.  Дали 63-годишният бивш държавен глава ще попадне зад решетките е трудно да се прогнозира, но е извън съмнение, че окончателно ще изпадне от голямата политическа игра.

Саркози е обвиняван, че е получил 50 млн. евро от тогавашния си либийски приятел, но това далеч не е единственото обвинение. Срещу него вече се води дело за машинации при финансирането и на следващата му предизборна кампания, тази през 2012-а, когато загуби надпреварата за Елисейския дворец с малка разлика от Франсоа Оланд.

Обвиненията, по които сега бе задържан и разпитан експрезидентът, също датират от 2012-а. Тогава срещу него бе открито разследване във връзка с публикация на френския сайт "Медиапарт", че френско-ливанският бизнесмен Зияд Такиедин е улеснил финансирането на кампанията му от страна на Кадафи. През 2016-а Такиедин призна пред "Медиапарт", че между 2006-а и 2007-а е донесъл на шефа на щаба на Саркози куфарчета, пълни с милиони долари в брой, изпратени от тогавашния началник на либийските специални служби. Самият Такиедин, чиято кариера започва с арендуването на лифтове и влекове в зимен курорт северно от Ница, по-късно става ключов посредник в търговията с оръжие между Франция, Пакистан и страните от Близкия изток.

Прибягването до такава необичайна помощ се обяснява с френските закони, които ограничават сумата на даренията за предизборна кампания до 22.5 млн. евро, а и забраняват ползването на чуждестранни донори. Каквото и да се е случило в действителност, то не пречи на Никола Саркози да забие нож в гърба на приятеля си Кадафи - когато на 19 март 2011-а сили на НАТО, предвождани от Франция, хвърлят първите бомби над Либия. Военната намеса на западните държави впоследствие довежда до грозната екзекуция на полковника в град Сирта.

Преди това обаче Саркози и Кадафи са толкова близки, че французинът посреща либиеца в Елисейския дворец през декември 2007-а, където сключват сделки на стойност милиарди евро. Тогава Кадафи разпъва за пет дена прословутата си шатра в близост до резиденцията на френския президент, а Саркози отговаря на критиките, че го е посрещнал, с аргумента, че Либия се е отказала от ядрената си програма и от терористичните методи.

Не е ясно защо отношенията между двамата тръгват надолу, но едно от възможните обяснения е, че Саркози е притеснен от спада на популярността си и от това, че конкурентката му за следващите избори Марин Льо Пен набира подкрепа с антиислямски лозунги. В един от прословутите "изтекли" имейли на тогавашния американски държавен секретар Хилари Клинтън от 2011-а пък се прокарва тезата, че френският президент е бил обезпокоен от нарастващото влияние на Кадафи над франкофонска Африка, както и че е искал да сложи ръка върху либийския петрол.

Само дни преди началото на предвожданата от Франция интервенция на НАТО в Либия репортер на френска медия пита Кадафи дали се чувства предаден от френския президент. "Саркози е умствено изостанал и благодарение на мен стана президент. Ние му дадохме парите, които му позволиха да спечели", гласи отговорът.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във