Банкеръ Daily

Свят

Призовават германците да пестят енергия

Роберт Хабек

Германският министър на икономиката Роберт Хабек призова своите сънародници да намалят консумацията на енергия, след като "Газпром" започна да намалява доставките на руски газ за Федералната република, информира ДПА.

Руският енергиен гигант обяви, че максималният обем синьо гориво, който ще доставя дневно в Германия по газопровода "Северен поток-1"е 67 млн. куб. м. Това е спад с около 60 процента, само в рамките на два дни. Намаляването на газовите доставки идва в момент, когато европейските страни се опитват да се освободят от енергийната си зависимост от Русия на фона на войната в Украйна, отбелязва ДПА.

"Преди всичко не трябва да позволим на Путин да ни разедини", заяви германският министър на икономиката във видеообръщение, публикувано в социалната мрежа "Туитър" (Twitter). "Всеки спестен киловат ще ни помогне в тази ситуация", категоричен е Хабек. 

Руският монополист "Газпром" обоснова ограниченото подаване на газ със забавена доставка на оборудване от "Сименс енерджи" (Siemens Energy). Германската компания обяви, че една от газовите турбини за "Северен поток 1" неотдавна е била ремонтирана в Канада, но не може да бъде транспортирана до Европа заради санкциите срещу Русия.

"Северен поток 1"е основният газопровод, по който се осъществяват руските доставки на синьо гориво за Германия. От "Газпром" твърдят, че ограничаването им се дължи и на ремонт на компресорна станция. Германският национален енергиен регулатор - Федералната агенция за регулация на мрежите (Bundesnetzagentur), обаче оспорва това твърдение на руската енергийна компания, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във