Банкеръ Daily

Свят

Признанието на Джон Атанасов като компютърен пионер идва трудно

Джон Атанасов

На днешният ден можем да си спомним за Джон Вѝнсънт Атана̀сов (John Vincent Atanasoff) - американският физик, математик и електроинженер от български произход. Той е създател и на новаторска сметачна машина с отделен запомнящ модул, по-късно призната за един от първите електронни непрограмируеми компютри със специално предназначение.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, НЮ Йорк. Баща му Иван Атанасов е роден в Ямболско. През 1889 г., на 13-годишна възраст той емигрира в Америка заедно с чичо си. 

Роден в многодетно семейство на българин и ирландка, Джон Атанасов от малък проявява своя интерес към математиката и електротехниката. Завършва електроинженерство, а след това защитава магистърска степен по математика и докторска дисертация по теоретична физика. Професионалната му кариера започва в Щатския колеж на Айова като преподавател по математика и физика. 

Войната променя из основи кариерата на Атанасов и в периода 1942-1952 г. той работи само по военни проекти. След това основава собствена консултантска компания, става успешен бизнесмен и през 1969 г. се пенсионира. През това време компютърната индустрия се развива и конкуренцията между производителите расте. 

Признанието на Джон Атанасов като компютърен пионер идва трудно, тъй като приносът му е косвен. В САЩ е награден с Computer Pioneer Medal от Институт на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) едва през 1984 г. „за първия електронен компютър с последователна памет“. Университетът в Айова също му отдава заслуженото, като финансира построяване на реплика на машината му.

Джон Атанасов е идвал два пъти в България (в края на 1970 г. и през май–юни 1985 г.), тук е прославян като „българинът – баща на електронния компютър“. Той е избран за чуждестранен член на БАН.

От 1988 г. името на Атанасов носи първият астероид, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Върхът Атанасов нунатак в Антарктика е наименуван в негова чест през 2002-а. А година по-късно е учредена награда „Джон Атанасов“, която се връчва ежегодно. 

Паметници на Джон Атанасов има в София (пред Телефонната палата), построен с дарения на стойност над 160 000 лв и открит през октомври 2003 г., и в село Бояджик, Ямболско, родното място на баща му.

 

Празникът на българския програмист 

е на 4 октомври, рождената дата на Джон Атанасов. 

На този ден е Професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. За такъв е обявен с Решение № 633 от 27 септември 2007 г. на Министерския съвет. Мотивът е, че обявяването на 4 октомври за професионален празник на компютърните специалисти ще бъде стимул за работата им и признание за постиженията им.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във