Банкеръ Daily

Свят

Привърженик на обединението печели в Северен Кипър

Мустафа Акънджъ

Избраният за президент на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ обеща да работи за споразумение за обединение на Кипър, предаде АП. "Ние постигнахме промяна и моята политика ще бъде съсредоточена върху постигането на мирно споразумение. Страната не може да си позволи да пропилее още време", заяви Акънджъ пред хиляди свои привърженици.

Бъдещият президент на републиката, която не е призната от международната общност, а само от Турция, обяви, че вече се е чул по телефона с кипърския президент Никос Анастасиадис и двамата са се разбрали да се срещнат скоро.

"Анастасиадис и аз сме от едно и също поколение... ако не можем да решим (спора) сега, той ще е огромно бреме за следващите поколения", предупреди Акънджъ. Той допълни, че избирателите са отговорили на онези, които са го обвинявали, че се е продал на кипърските гърци.

Анастасиадис написа в "Туитър", че победата на Акънджъ е "многообещаващо събитие за нашата обща родина", допълвайки, че очаква с нетърпение да се срещне с него.

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Айде поздрави победителя и приветства неговия ангажимент да възобнови мирните преговори възможно най-скоро.

Айде ще пристигне на острова в началото на следващия месец, за да подготви подновяването на диалога между кипърските гърци и турци, замразен заради спор за правата върху газовите находища в района.

Според окончателните резултати от произведения вчера втори тур на президентските избори в СКТР Мустафа Акънджъ печели убедително с 60.35% от гласовете срещу своя съперник, твърдолинейния сегашен президент Дервиш Ероглу, който събира 39.65%. Избирателната активност е била малко над 64%.

67-годишният Акънджъ е представител на умерената левица. Той е бивш кмет на турската част на столицата Никозия от края на 70-те до началото на 90-те години на миналия век. Тогава Акънджъ се доказа като привърженик на курса към обединяване на Кипър. Заедно с кмета на гръцката част на Никозия той изготви архитектурен план на града като бъдеща обединена столица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във