Банкеръ Daily

Свят

Привърженици на "Пет звезди" гласуват онлайн "за" или "против" Салвини

Привържениците на италианското антисистемно Движение "5 звезди" (Д5З) са приканени днес да се произнесат онлайн дали срещу италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини от крайнодясната партия "Лига" да бъде предприето съдебно преследване - решение, предизвикало смут сред управляващото мнозинство, предаде Франс прес.

Гласуването, което протича от 9 до 18 часа по Гринуич днес в платформата на Д5З "Русо" (Rousseau), предизвика остро разделение в антисистемната формация - съюзник на Салвини във властта. Ръководството на Движението вече посочи, че може да се стигне до правителствена криза в случай на неблагоприятен за вътрешния министър вот.

Трибуналът на министрите (инстанция, която разполага с правомощия да съди членове на правителството) в сицилианския град Катания откри процедура за "незаконно задържане на хора" срещу Матео Салвини, забранил в течение на дни 177 мигранти, спасени през август от кораба "Дичоти" на италианската брегова охрана, да слязат на сушата в италиански пристанища. В крайна сметка мигрантите бяха разпределени в няколко страни от Европейския съюз, припомня АФП.

Окончателното решение дали да се предприеме съдебно преследване срещу министъра обаче ще вземе комисия от сенатори, която се събира утре, а след това и Сенатът в пълния си състав.

Организирането от Д5З на вот сред привържениците си преди гласуванията в Сената внася в антисистемното движение разделение между "твърдолинейни", които смятат, че нищо не бива да възпрепятства правосъдието, и "реалисти", според които Салвини трябва да избегне този процес, тъй като в противен случай управляващата коалицията ще се взриви.

Самият Салвини, чиято партия се ползва с около 32 процента подкрепа в допитванията, каза вчера, че е "много спокоен" и увери партньора си в управлението (пред който води с повече от 10 пункта в анкетите), че правителството няма да падне, само защото Движението "е казало думата си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във