Банкеръ Daily

Свят

Привличаме малко, но качествени датски инвестиции

Фотографска изложба ще покаже историята на 90 години датско-български дипломатически отношения. Тя ще продължи от 7 до 21 юни в Градската градина, съобщават организаторите.
Сред документите е писмото на крал Фредерик Осми до цар Фердинанд за удостояването му с датски орден, акредитивните писма на първия датски посланик в София, както и редица фотографии от официалното посещение на кралица Маргрете Втора -глава на датската държава, върховен главнокомандващ и началник на датските въоръжени сили и глава на датската църква, в България.

Преди няколко дни служебният министър на външните работи Светлан Стоев потвърди отличните двустранни отношения и споделените ценности между България и Дания по време на тържествено честване, организирано от посолството на Дания по повод 5 юни - национален празник на скандинавската страна.

"Двете ни държави си партнират в Европейския съюз, ООН И НАТО и вярвам, че съвместните ни усилия ще допринесат за още по-активно взаимодействие в други международни формати”, казва министър Стоев, който до встъпването в длъжност на служебното правителство бе посланик на България в Дания (от 2019 г.). Той отбелязва и перспективите за по-интензивно икономическо сътрудничество, основано на приоритетни области от взаимен интерес.

Тази година отбелязваме и 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Дания. Светлан Стоев благодари на посланика на Кралство Дания в България Сьорен Якобсен  за съвместната им работа и изрази надежда скоро да бъде осъществена визита на високо равнище в България в чест на годишнината.

През пандемичната 2020 г. търговското салдо на България с Дания е положително,

износът се е увеличил с 6.6%, а вносът – също, с 2.4 на сто.

Датските инвестиции у нас не са големи, но можем да се похвалим с присъствието на компанията "Карлсберг“ в производството на бира, която притежава  българските предприятия „Пиринско пиво“ и „Шуменско пиво“. Бизнес у нас има и JYSK - датската верига за търговия на дребно, продажба на матраци, мебели, интериорно обзавеждане и други. Тя е най-големият датски търговец на дребно, действащ в международен план, с повече от 2500 магазина в 50 страни. JYSK отваря първия си магазин в България през 2005 година, той е в Пловдив. Към 2020 г. фирмата е разкрила 32 магазина в 19 града, а в Индустриална зона Божурище има логистичен склад.

На база на приоритетните сфери за развитие на българската икономика и необходимостта от намаляване на енергийната зависимост на страната, българската страна има интерес от привличане на датски инвестиции и реализация на проекти свързани с възобновяеми енергийни източници, имайки предвид значителния датски опит в тази сфера. Дания е сред водещите страни членки на ЕС по отношение на технологичните иновации в областта на използване на биомаса и вятърна енергия, както и в комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия.

В последните години Дания се очертава като активен туристически партньор на България. Датските граждани проявяват интерес към морския туризъм, тематични пътувания в България, балнеоложки и културен туризъм. В предпандемичната 2019 година у нас са пристигнали 45 905 датчани. Кризата естествено се отрази зле на пътуванията и през миналата година сме посрещнали само 3600 гости от скандинавската страна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във