Банкеръ Daily

Свят

Приватизационният план на Индия удари на камък

Моди

Индийското правителство се надяваше да събере милиарди, продавайки националната авиокомпания на частен купувач. Вероятно обаче властта ще трябва да похарчи милиарди, за да я задържи жива, след като е принудена да се откаже от продажбата. Усилията за продажба на държавна Air India са приключили за момента. Правителството е предложило 76% дял от превозвача, но не е получил оферти от частния сектор.Освен че струва на правителството повече пари, неуспешната приватизация е сериозен удар за плановете за икономическа реформа на премиера Нарендра Моди.

Индия се надяваше да събере най-малко 12 милиарда долара, като продаде 24 държавни компании в сектори, вариращи от химикали до преработващата промишленост преди март 2019 година. Аir India беше перлата в тази корона.Продажбата на Air India няма да приключи скоро. Така че е трудно да прогнозираме как ще бъде постигната целта за масова приватизация. Това поставя правителството пред неприятен избор - да намали разходите си или да увеличи бюджетния дефицит, казват анализаторите от CNN. 

Изборът е изключително труден дори само поради факта, че предстоят избори в страната. Те ще се проведат в началото на 2019-а и премиерът Моди ще се бори за втори управленски мандат. Продажбата на държавния превозвач бе една от най-важните инициативи за него, тъй като много правителства вече се опитаха да приватизират Air India, която губи пари от години. 

Сега очакванията са правителството да се отдръпне от приватизацията на държавната авиокомпания и да преследва агресивно други приватизационни сделки. Експертите смятат, че то ще се насочи към раздържавяването на Coal India - най-голямата компания въглищна компания в света.

Големите усилия за приватизация в Индия може да бъдат помрачени и от затруднения банков сектор на страната. Въпреки бързия темп на растеж на Индия, държавните банки са обременени с лоши кредити. През миналата година правителството похарчи 32 млрд. долара за спасяването им. Има нарастващи призиви банките също да бъдат приватизирани, но индийското правителство категорично изключва тази възможност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във