Банкеръ Daily

Свят

Прищина: Сега не е време за диалог със Сърбия

Вьоса Османи

Сега не е време за диалог със Сърбия заради развитието на събитията в Косово, заяви председателката на косовския парламент Вьоса Османи, изпълняваща длъжността президент след оставката и ареста на Хашим Тачи, предаде Танюг.

В интервю за Дойче веле на албански език Османи каза, че косовските институции трябва да отделят време, за да се консултират и да преразгледат позицията си за диалога.

"Трябва да направим крачка назад в процеса на диалог, особено след неотдавнашните изявления на /посредника от ЕС в диалога/ господин Мирослав Лайчак, който поиска от Косово да внесе промени в конституцията си", каза Османи.

Тя отказа да отговори на въпроса дали в момента в Косово има институционална нестабилност заради ареста на бившия президент Хашим Тачи и бившия председател на парламента Кадри Весели, които са обвиняеми в Специалния съд за военни престъпления в Хага.

Вместо това Османи каза, че всъщност трябва постоянно да се повтаря, че Сърбия е извършвала престъпления в Косово - от опит за геноцид до престъпления срещу човечеството и военни престъпления, за които досега не й е потърсена съдебна отговорност.

По повод избора на Джо Байдън за президент на САЩ тя припомни, че Прищина е сътрудничила с него, докато е бил вицепрезидент, и той добре познава миналото и настоящето на Косово.

"Той беше нашият глас по времето, когато нямахме глас. Той беше един от хората, които бяха с Косово, когато то имаше слаба подкрепа от дипломати и политици", изтъкна тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във