Банкеръ Daily

Свят

Прищина: Балканският мини Шенген е сръбски опит за нова Югославия

Албин Курти

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че инициативата за балкански мини Шенген е намерението на Сърбия да формира четвърта Югославия и смята, че такава идея представлява опасност, съобщават сръбските агенции, както цитират интервю на Курти за косовска телевизия снощи.

"Балкански мини Шенген не е действителност, а по-скоро идея. За сътрудничество между шестте държави в региона имаме рамката на Берлинския процес. В този смисъл няма нищо ново", каза Курти.

"Балканският мини Шенген крие опасност, казах, че той представлява желаната от Сърбия четвърта Югославия и трябва да бъдем много предпазливи, защото има опасности, които надхвърлят тези усмивки. Днес /премиерът на Албания Еди/ Рама е по-предпазлив, отколкото беше преди година. Намеренията на Сърбия, които виждаме в Черна гора, са очевидни", каза Курти.

Косовският премиер изрази обаче увереност, че албанският "макро Шенген" може да се приложи много бързо. "Той подразбира всеобхватна албанска либерализация. Балканският мини Шенген е идея, която не е приложена, докато албанският макро Шенген може да се приложи много бързо, каза Курти.

Във връзка с позицията на специалния пратеник на американския президент Доналд Тръмп за Косово и Сърбия Ричард Гренел, който призова косовското правителство да премахне стопроцентовите мита върху сръбските стоки, които блокираха преговорите между двете страни, Курти каза, че американският дипломат "има много енергия и не е злонамерен", но въпросите на Балканите и отношенията между Косово и Сърбия са чувствителни.

Курти повтори, че е изразил готовност да премахне митата, но след като установи принципа на реципрочност.

"Ще прецизираме какво е реципрочност. Косово може да приложи реципрочност, но не го прави. По никакъв начин не можете да влезете в Сърбия с косовски регистрационни табели. Така би могло да постъпи и Косово, така изглежда реципрочността. Имаме право да не пускаме сръбски камиони, защото нямаме договор за пътния превоз", посочи Курти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във