Банкеръ Daily

Свят

Природните катастрофи са нанесли щети за 3,08 трилиона евро

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас прогнозира, че в бъдеще измененията в климата ще доведат до по-чести и по-екстремни събития в много части на света. 

Най-големи материални щети в последните 50 години са нанесли ураганите "Катрина" (2005), "Харви" (2017), "Мария" (2017), "Ирма" (2012), "Санди" (2012) и "Андрю" (1992) в САЩ - общата сума е 416 милиарда евро. Но последният голям ураган "Айда" може да се окаже най-скъпата природна катастрофа от този вид, пише Дойче Веле. 

Природните катастрофи, предизвикани от времето или климата, са се увеличили пет пъти за последните 50 години, а нанесените щети са нараснали седем пъти, сочи доклад на Световната метеорологична организация.

Между 1970-а и 2019-а година са регистрирани 11 000 такива катастрофи. Загинали са над два милиона души, 91 процента от които - в развиващите се страни. Става дума за бури, наводнения, засушавания и екстремни горещини. 80 на сто от бедствията се дължат на бурите и наводненията.

По отношение на причинените щети има голяма разлика между континентите - те са много по-високи в индустриалните държави с тяхната относително скъпа инфраструктура, отколкото в развиващите се страни. Така например 35 процента от природните катастрофи са регистрирани в Африка, но нанесените щети са само един процент от общите, които възлизат на 3,08 трилиона евро. В Северна и в Централна Америка щетите възлизат на 45 процента от цялата сума.

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас прогнозира, че в бъдеще измененията в климата ще доведат до по-чести и по-екстремни събития от този вид в много части на света. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във