Банкеръ Daily

Свят

Природният газ е по-скъп от нефта за първи път от седем години

ТЕЦ-овете идват на помощ при високите цени на пиродния газ.

Резкият скок на цената на природния газ доведе до това, че той стана по-скъп от нефта за първи път от 2014 година. При това никога в историята синьото гориво не е поддържало цената си по-високо от нефта толкова дълго, както през 2021 година, пише в отчета на международната агеция по цените Argus. Това обстоятелство вече накара някои страни да "пренастроят" част от генериращите мощности на течно гориво преди предстоящата зима. Тенденцията може да се  засили в случай на студена зима.

Цената на природния газ в Североизточна Азия се вдигна над нефтения паритета (условно барел нефт, съдържащ 5.8 млн. БТЕ) през юли тази година. За последен път това се беше случало през зимата на 2014 година, отбелязват от Argus. Но тогава природният газ се е задържал по-високо от нефта в  течение на 37 дни от периода януари-февруари. В тази същата година тази ситуация се е запазила в течение на 62 търговски дни, което е прецедент, отбелязва се в доклада.

Цената на  газа в Европа, формирана в хъба TTF в Нидерландия, също излетя над нефтения паритет в края на юли за първи път от 10 години, подчертават от Argus. "При такива нива на цените компаниите, произвеждащи топло- и електроенергия ще предпочетат пред газа не само въглищата, но и мазута, макар това да не влиза в зоната на предпочитанията на правителствата в много страни, които държат на екологичните мерки", пишат експертите на агенцията. В същото време те отбелязват, че в света са останали не толкова много централи, технически способни да използват течно гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във