Банкеръ Daily

Свят

Приложението за достъп в TRUTH Social ще се появи в AppStore на 21 февруари

Мобилното приложение за достъп в социалната мрежа Truth Social, разработено по инициатива на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, ще се продава в магазина на приложението AppStore в понеделник - 21 февруари. Това съобщи  агенция Reuters.

По този начин, създателите на Truth Social  ще пуснат социалната мрежа да  работи от 21 февруари, когато в САЩ се отбелязва федералния празник - Президентският ден (на третия понеделник на февруари).

По-рано телевизионният канал Fox Business като се позоваше на свои източници съобщи, че се очаква социалната мрежа да заработи не по-рано от края на март.

Новата социална мрежа ще работи на принципа на микроблога и в много отношения ще наподобява Twitter, където регистрацията на Тръмп беше завинаги блокирана след щурма на негови привърженици на Капитолия на 6 януари 2021 година. Публикациите в социалната мрежа на Тръмп ще се наричат truth, а потребителите ще могат да прикрепват към тях снимки, връзки към видео и статии. Разработчиците твърдят, че TRUTH Social преследва принципа на инклузивност и в нея ще могат да намерят единомишленици както  привържениците на консервативни, така и на либерални възгледи.

За създаването на социалната мрежа TRUTH Social и медийната група Trump Media & Technology Group (TMTG) самият Тръмп обяви в края на октомври миналата година. По неговите думи, мисията на TMGT е "да създаде съперник на либералния медиаконсорциум и да даде отпор на технологичните компании от Силициевата долина, които използват своята монополна власт, за да накарат да замълчи опозиционният глас в Америка".

В последните седмици от пребиваването си на поста президент на САЩ Тръмп беше лишен от възможността да пише в Twitter, Facebook и Instagram. Това се случи скоро след като на 6 януари 2021 година привърженици на републиканеца, който беше държавен глава по това време, и се опитваше да въспрепятства одобряването в Конгреса на САЩ на резултатите от проведените на 3 ноември 2020 година президентски избори. Победата в тях спечели демократът Джо Байдън.

В връзка със случилото се демократите инициираха процедура по импичмънт на Доналд  Тръмп. Сенатът на Конгреса обаче го оправда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във