Банкеръ Daily

Свят

Приключиха с излагането на аргументите за импийчмънт на Тръмп

Представителите на обвинението в съдебния процес в Сената на САЩ по импийчмънт на бившия американски президент Доналд Тръмп приключиха с излагането на аргументацията си, предадоха световните агенции.

Съгласно приетата по-рано от законодателите резолюция за формата на процедурата, обвинението и защитата разполагат с по 16 часа, но не повече от 8 дневно, за излагане на позицията си.

Обвинителите започнаха да излагат доводите си в сряда.

Днес се очаква изложението на защитата. 

Горд съм, че нашите обвинители бяха толкова дисциплинирани и съсредоточени. Мисля, че приключваме около 5-6 часа преди изтичане на предоставеното време, каза конгресменът демократ Джейми Раскин, който е начело на екипа обвинители.

Обвинителите предупредиха вчера Сената, че ако Тръмп не бъде признат за виновен, "той може да го направи отново", предаде Ройтерс.

Обвинението изтъкна, че метежниците са действали "по заповед на Тръмп". Във видеоклипове, пуснати от участници в нападението и излъчени по време на изложението на обвинителите, те казват, че са били поканени да отидат на Капитолия, че "Тръмп ни изпрати". "Той ще е доволен. Борим се за Тръмп", казва участник.

Обвинението обяви, че лидер на крайнодясната милиция "Оут кийпърс" ("Пазители на клетвата"), участвал в атаката, е обмислял възможността да превози тежки оръжия с плавателен съд по река Потомак.

Първите дни на процеса по импийчмънт бяха насочени главно към изказванията на Тръмп пред негови привърженици в седмиците преди нападението от 6 януари срещу сградата на Капитолия.

Обвинението се спря и на вредите, които щурмът на Капитолия е нанесъл на националната сигурност на САЩ и на репутацията им на международната арена. Конгресменът демократ от щата Тексас Хоакин Кастро припомни, че участничката в нападението се е опитала да открадне лаптопа с важна информация на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Желанието й било да го даде на свой приятел в Русия, който пък да го продаде на руската Служба за външно разузнаване.

Не можем да знаем имало ли е чужди шпиони в тълпата и ако е така, колко са били. Но можем да сме сигурни, че всеки враг (на САЩ), който би искал да получи достъп до нашите тайни, би искал да е част от тази тълпа, каза Кастро.

Въпреки че аргументите на обвинението бяха приети с одобрение и от двете партии, някои републиканци казаха, че все още не са убедени, че Тръмп трябва да бъде осъден.

Адвокатите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които го защитават в процеса по импиъйчмънт в американския Сенат, смятат да изложат аргументите си в рамките на един ден, и няма да се възползват от възможността за два дни, или общо 16 часа, както е по приетата процедура, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл" като се позова на съветника от предизборния щаб на Тръмп Джейсън Милър.

По процедура обвинението и защитата разполагат с 16 часа, но не повече от 8 часа на ден.

Обвинението започна да излага доводите си в сряда и завърши снощи.

Днес се очаква началото на изложението на защитата, която се представлява от адвокатите Дейвид Шон и Брус Кастор.

По информация на изданието, Шон е направил постъпки днес да бъде направена почивка в процеса, тъй като той съблюдава шабат, но по-късно оттеглил искането си.

Обвинението срещу Тръмп е в една точка - подстрекателство към метеж.

В процеса членове на Камарата на представителите са обвинители, а сенаторите - съдебни заседатели.

Сенаторите трябва утвърдят импийчмънта на Тръмп с две трети от гласовете в горната камара - 67 от 100. Ако това се случи, след това сенаторите ще гласуват втори път - за забрана бившият президент да заема в бъдеще държавна длъжност. Това може да бъде утвърдено с обикновено мнозинство.

По време на почивка вчера сенатор Джеймс Ланкфърд каза пред журналисти, че обвинението не е успяло "да свърже точките между Тръмп и метежниците".

А сенатор Джеймс Инхоув подчерта, че се е повтаряло едно и също нещо и колкото повече го слушаш, толкова по-малко достоверно изглежда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във