Банкеръ Daily

Свят

Приключи историческата среща между Путин и Ким Чен Ун

Приключи срещата на четири очи между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предадоха световните агенции.

След края й двамата лидери я определиха като ползотворна, конструктивна и обстоятелствена, а после се оттеглиха заедно с представители на двете държави за разговори в по-широк формат.

Путин каза, че на срещата на четири очи е обменил с Ким мнения за това какво трябва да бъде направено за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров. Ким каза, че с Путин са обсъждали начини за мирно уреждане на кризата там.

Севернокорейският лидер изрази надежда, че конструктивният и полезен диалог с Путин ще продължи. Путин каза, че с Ким са обсъждали и историята на двустранните отношения и перспективите за развитие на двустранните връзки.

Преди началото на срещата Путин и Ким си стиснаха ръцете. "Благодаря, че дойдохте", каза Путин на Ким, предаде Франс прес.

Руският президент изрази увереност, че визитата на севернокорейския лидер в Русия ще помогне за намиране на решение на ситуацията на Корейския полуостров, предаде ТАСС. Руският лидер каза още, че Русия приветства усилията за нормализация на отношенията между Северна Корея от една страна и Южна Корея и САЩ от друга страна. "Приветстваме безусловно вашите усилия за развитието на междукорейския диалог и за нормализирането на севернокорейско-американските отношения", каза Путин.

Путин добави, че Русия иска да подкрепи положителните тенденции на Корейския полуостров, допълва Франс прес.

"Уверен съм, че вашата визита днес в Русия ще ни помогне да разберем по-добре чрез какви средства можем да разрешим ситуацията на Корейския полуостров и какво може да направи Русия, за да подкрепи положителните тенденции, които се наблюдават сега", каза Путин в началото на срещата с Ким.

Относно връзките между Москва и Пхенян, руският президент каза, че двете страни имат още много за вършене, за да развият икономическите си отношения, допълва агенцията.

Севернокорейският лидер пък изрази също надежда, че срещата с Путин ще помогне за уреждане на ситуацията на Корейския полуостров, предаде ТАСС.

Ким каза, че иска да задълбочи историческите връзки между Северна Корея и Русия, предаде Франс прес.

"Мисля, че тази среща ще бъде много полезна за развиването на историческите връзки между двете страни, които имат дългогодишно приятелство. Мисля, че тази среща ще бъде много полезна нашите исторически връзки да прераснат в едни по-стабилни и солидни отношения", каза Ким.

Той също така поздрави Путин, че е преизбран за още един президентски мандат на изборите миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Предвижда се между двамата лидери да има разговор на четири очи в присъствието само на преводачи. Предполага се, че протоколната част от срещата ще бъде открита за медиите, отбелязва ТАСС.

Срещата на върха отразява усилията на Русия да се позиционира като съществен "играч" в севернокорейската ядрена криза, отбелязва АП.

Ким и Путин се срещат два месеца след втората среща на върха на Доналд Тръмп с Ким, която приключи без споразумение.

Разговорите се проведоха в кампуса на Далекоизточния федерален университет, намиращ се на остров Руски в пределите на община Владивосток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във