Банкеръ Daily

Свят

Приключи евакуацията на мисията на ЕС от Кабул

АП

ЕС завърши напълно евакуацията на своята дипломатическа мисия в Афганистан, с изключение на малка група дипломати, координиращи усилията за евакуация на държавите от ЕС. Това съобщи представителят на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано.

"Що се отнася до персонала на мисията на ЕС, той е напълно изведен от Кабул, с изключение на много малка група, която осигурява евакуацията. Изведохме и около 400 местни служители (граждани на Афганистан), включително техните семейства", каза той.

Стано не предостави допълнителна информация за останалите дипломати от ЕС в Кабул.

"Те ще бъдат там толкова дълго, колкото е необходимо, докато евакуацията продължава. Те не работят в приятелска среда, така че не разкриваме повече информация за тази група", каза Стано.

По-рано днес Дания приключи евакуацията от Кабул на служителите на своето посолство в Афганистан и техните семейства, предаде ДПА, като се позова на датското правителство.

"Вече не е безопасно да се лети от летището на Кабул", заяви датската министърка на отбраната Трине Брамсен.

Последният самолет, евакуирал датчани от Кабул, вече се приземи в пакистанската столица Исламабад. На борда му са 90 души - датски чиновници, военни и дипломати, работили в афганистанската столица.

Дания евакуира около 1000 души от Афганистан през последните дни.

Британското правителство предупреди днес, че терористичната заплаха, заради която страната препоръча тази нощ нейни граждани да не отиват на летището на Кабул, е "много сериозна" и "непосредствена", предаде Франс прес.

"Данните, събирани през седмицата, стават все по-сериозни - те говорят за директна и тежка заплаха за" хората, заяви пред радио "Таймс" британският държавен министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи. Той подчерта, че "става дума за много сериозна, много непосредствена заплаха".

Късно снощи Великобритания посъветва своите граждани да не пътуват до летището на Кабул, за да бъдат евакуирани от Афганистан, посочвайки, че има голям риск от терористична атака.

Джеймс Хийпи обясни, че не може "да даде подробности за конкретната заплаха", но увери, че правителствата на САЩ и на Австралия също разполагат със "сведения, заслужаващи голямо доверие", за предстоящо "много скоро смъртоносно нападение".

Евакуацията обаче продължава и присъстващите вече в евакуационния център ще бъдат постепенно репатрирани във Великобритания.

През последното денонощие британски военни самолети евакуираха 1988 души; днес са предвидени още 11 полета, уточни Хийпи.

По последни данни, оповестени от министерството на отбраната снощи, от 13 август Великобритания вече е евакуирала от Афганистан 11 474 човека, включително 6946 афганистанци.

Депутатът от лейбъристката опозиция Стивън Кинок обаче обвини правителството, че "се е провалило напълно в необходимата подготовка за регулирано изтегляне", въпреки че е разполагало с "18 месеца, за да го планира".

Facebook logo
Бъдете с нас и във