Банкеръ Daily

Свят

Приказната Флоренция - перлата и вдъхновението на Медичите

Флоренция - перлата на Тоскана

На днешния ден през 1527 година гражданите изгонват Медичите от Флоренция и градът отново става република. Профренската политика на папа Климент VІІ (член на фамилията) предизвиква разграбването на Рим от немците и довежда до изгонване на Медичите от Флоренция.

Днес Флоренция (Firenze или със старата ортография Fiorenza) е главен град на областта Тоскана и столица на провинция Флоренция.

Гордост за града е и факта, че през периода 1865-1870 г., след обединението на страната, е и столица на Кралство Италия.

Флоренция е разположена на река Арно, осмата по дължина на Ботуша, която пресича Флоренция и Пиза. Знаменитият мост "Понте Векио" минава над нея. Реката се влива в Лигурско море, близо до Пиза. Плавателна е за малки съдове от Флоренция до устието си.

Флоренция се счита за люлка на западноевропейския Ренесанс. Градът е управляван дълги години от фамилията Медичи (Medici) между ХІІ и ХVІІ век. Сред тях има кардинали и четирима римски папи - Лъв Х (известен с издадената була срещу Мартин Лутер), Лъв ХІ (който заема папския престол по-малко от месец), Климент VІІ и Пий ІV. Фамилията е дала и две кралици на Франция - Катерина Мидичи и Мария Медичи, през ХVІ-ХVІІ век.

Мотото на династията е "Кралят властва над народа, но бог властва над всички". Семейство Медичи се славят и като покровители на таланти. По разпореждане на Козимо І Медичи е построен дворецът Уфици, първоначално като седалище на флорентинските магистрати. По-късно фамилия Медичи го превръща в галерия и го отваря за посетители. Днес галерията Уфици е един от най-прочутите световни музеи на изкуствата.

Родът на Медичите превръща Флоренция в един от световните културни центрове на Ренесанса. Там са създадени голям брой произведения на изкуството. Медичите покровителстват художници и архитекти. Те са щедри меценати и разточителни консуматори на изкуството. Галерията Уфици, която пази огромно количество шедьоври, е била собственост на династията. През ХVІІІ век последната представителка на рода Ана Мария Луиза Медичи подарява тези богатства на град Флоренция.

Палацо Пити (Palazzo Pitti) - най-големият от съществуващите съвременни флорентински дворци и една от най-големите забележителности на Флоренция, също е свързан с Мидичите. Разположен е на южния бряг на река Арно, в близост до моста Понте Векио (Ponte Vecchio, „Старият мост“) - прочутият покрит мост. Известен е с предимно бижутерските магазини, построени на него. Мостът се намира между галерията Уфици и Двореца Пити.

Строителството на това строго и неприветливо здание е започнато през 1458 г. от флорентински банкер на име Лука Пити (1398-1472 г.), близък приятел на Козимо Старши. Пити умира, без да успее да довърши строежа, поради финансови затруднения след смъртта на Козимо.

През 1549 г. разорен наследник на Лука Пити продава двореца на Елеонора Толедска, жена на великия тоскански херцог Козимо І Медичи, за да бъде използван като главна резиденция на семейството. Пренасяйки се в новото имение, Козимо заповядва на архитекта Джорджо Вазари да разшири зданието - добавената пристройка откъм задната страна увеличава площта на двореца над два пъти. Вазари построява и коридор, по-късно наречен на негово име - надземен преход от стария дворец на Козимо и мястото на заседанията на правителството - Палацо Векио, до Палацо Пити, преминаващ през Уфици и Понте Векио. Коридорът позволявал на херцога и неговото семейство да преминават между дворците по-лесно и безопасно. Отначало дворецът се е използвал предимно за разполагане на официални гости, като в същото време главна резиденция на Медичите оставал Палацо Векио. Едва по време на сина на Елеонора - Фердинандо І Медичи, семейството се пренася в двореца Пити, и той става постоянно място за разполагане на колекцията на Медичите от произведения на изкуството.

Зданието остава резиденция на великите херцози от фамилията Медичи до 1737 г., след това е резиденция на династията на лотарингските херцози, и накрая - на италианските кралски фамилии.

Днес "Палацо Пити" е един от най-големите музейни комплекси във Флоренция. Там се намират: Галерия Палатина, Галерия за съвременно изкуство, Музей на среброто, Музей на порцелана, Музей на каретите и Галерия на костюма - най-голямата сбирка в Италия, посветена на историята на модата.

Пред сградата, както и зад нея има красиво оформени градини. Отвън има също и открит амфитеатър в своя цял размер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във