Банкеръ Daily

Свят

Приходите на Apple пораснаха с рекордните 36%

От Apple съобщиха за рекордно трето тримесечие (финансовата година в САЩ започва през октомври) в историята на компанията: постъпленията й нараснаха с 36% в сравнение с година по-рано  до 81.4 млрд. долара, а чистата печалба - почти два пъти, до 21.7 млрд. долара.  

Успехът бе обезпечен от продажбите на iPhone (особено новия модел, "въоръжен" с 5G) - за три месеца от април до юни те са в размер на 39.6 млрд. долара. Интересно е, че делът на iPhone в постъпленията на компанията намалява през последните няколко години: докато през 2018 г. те осигуряваха 62% от продажбите, а сега - около 48 на сто. Високият дял в парично изражение се обяснява със сравнително високата стойност на апарата. 

Освен това по-високи от очакванията се оказаха и търсенето на ноутбуци и таблети, отбелязва вестник The Wall Street Journal.  А обяснението е просто – останалите вкъщи хора и ученици и дистанционната работа наложи да се купуват повече таблети, отколкото обикновено - и за работа, и за учене, и за общуване и други.

Но ръководството на Apple предупреждава инвесторите, че в новото тримесечие (от юли до сесептември) се очаква забавяне в ръста заради трудностите в доставките на компоненти и в навечерието на презентациите на новите продукти през септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във