Банкеръ Daily

Свят

Приемането на европейския бюджет е на финалната права

Европейският парламент ще обсъди тази вечер постигнатото от Европейския съвет споразумение за бюджета на ЕС до 2027 г. Предвижда се бюджетът и условията за неговото отпускане да бъдат гласувани в сряда.

Седемгодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. е на стойност 1,07 трлн. евро, а Фондът за възстановяване възлиза на 750 млрд. евро. Бюджетът и фондът бяха  приети на среща на Европейския съвет миналата седмица.  Страните членки ще получат малко над половината от планираните за 2021 г. средства от бюджета на ЕС. 

Във вторник  ЕП ще гласува за осигуряване на 47,5 милиарда евро за регионите на ЕС за преодоляване на въздействието от пандемията. Също утре евродепутатите ще обсъдят последните събития в държавите от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна).

В сряда ЕП ще обсъди отношенията на ЕС с Турция в светлината на решението на Европейския съвет за разширяване на санкциите срещу Анкара заради действията й в Източното Средиземноморие. В същия ден представители на опозицията в Беларус ще получат наградата на ЕП "Сахаров" за свобода на мисълта.

В петък евродепутатите ще се запознаят с последните новини по преговорите между ЕС и Лондон за сключване на търговско споразумение. Миналата седмица преговарящите се споразумяха срещите да продължат въпреки изтичането на поставените досега предварителни крайни срокове, а Европейската комисия предложи възможности преходът след оттеглянето на Великобритания да бъде удължен с шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във