Банкеръ Daily

Свят

Придобиването на "Туитър" от Мъск е под въпрос

Акциите на "Туитър" поевтиняха във вчерашната борсова търговия след публикуването на статия във в. "Вашингтон поуст", според която придобиването на социалната мрежа от Илон Мъск е сериозно застрашено заради опасенията на мултимилиардера за спамовете.

Екипът на шефа на "Тесла" и "СпейсЕкс" е прекратил преговорите с един от инвеститорите, който трябваше да спомогне за придобиването на "Туитър" за 44 милиарда долара.

Сега, когато екипът на Мъск стигна до извода, че данните на "Туитър" за фалшивите акаунти не могат да бъдат проверени, той трябва да вземе драстични мерки, е заявил един от информираните източници, уточнява американският вестник.

Илон Мъск неколкократно постави под съмнение подадените от "Туитър" данни за спамовете, фалшивите акаунти и средствата, използвани за ограничаване на разпространението им.

В началото на юни управителният съвет на групата прие да даде достъп на Мъск до "планини" от документи, за да отговори на въпросите му по темата. Това стана, след като бизнесменът заплаши в официален документ да оттегли офертата си.

След това най-богатият човек в света и екипът му се заеха да анализират тези данни, за да определят дали процентният дял на фалшивите акаунти реално е под 5 на сто от всекидневните активни потребители на "Туитър", както твърди социалната мрежа.

На този етап с оферта от 54,20 долара на акция пазарът е доста скептичен относно шансовете сделката да се осъществи на предвидената цена, заяви анализаторът от WedBush Дан Ивс. 

Смятаме, че в настоящия момент перспективите сделката да стане факт са 60 на сто, като цената ще се предоговори в диапазона между 42 и 45 долара, добави той.

За Илон Мъск може да има сериозни юридически последици, ако реши да не изпълни ангажимента си да придобие "Туитър". Двете страни са се ангажирали с изплащане на обезщетение при провал на сделката, което може да достигне до 1 милиард долара при някои обстоятелства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във