Банкеръ Daily

Педро Санчес:

Прибързаното излизане на Испания от изолацията ще е непростима грешка

Испанският премиер Педро Санчес предупреди, че прекалено прибързаното излизане от изолацията в страната ще бъде тотална и непростима грешка, предаде Франс прес. 

Санчес говори пред парламента в опит да убеди депутатите да удължат "състоянието на тревога", въведено заради новия коронавирус в страната.

"Игнорирането на риска от епидемията и вдигането на състоянието на тревога по един прибързан начин, ще бъде една абсолютна, тотална и непростима грешка", пледира Санчес.

По-късно днес в парламента ще има гласуване по въпроса. Ако "състоянието на тревога" бъде удължено, то това ще ограничи придвижванията на хората въпреки че срещу мярката са консервативната опозиция и крайната десница.

"Състоянието на тревога" беше удължено в Испания вече три пъти. Действието на последното удължаване изтича в събота в полунощ. То беше въведено първо на 14 май и позволи на правителството да наложи една от най-строгите изолации в Европа.

Според запознати източници правителството на Санчес е успяло да си осигури подкрепата на либералната партия Сиудаданос и на баските националисти, което ще му гарантира спечелване на вота днес в парламента за удължаване на "състоянието на тревога" до 23 май.

Броят на починалите за денонощие в Испания се увеличи днес до 244 смъртни случая, предаде Ройтерс. 

За сравнение през изминалите три дни той бе под 200.

Министерството на здравеопазването каза, че общо починалите от Ковид-19 са 25 817.

Диагностицираните с коронавируса са се увеличили от 219 329 вчера до 220 325 днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във