Банкеръ Daily

Свят

"Приближаваме се все повече", сподели Туск в Туитър

Приближаваме се все повече, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър по повод преговорите за разпределението на висшите длъжности в ЕС. Европейският съвет заседава от три дни в търсене на необходимите решения.

Според неофициална информация засега единствено Германия не е дала подкрепа за последното предложено разпределение. Според неутвърдената договореност германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) ще бъде предложена за председател на Европейската комисия, а ръководството на Европейския съвет ще бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали).

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), а председателството на Европейския парламент да бъде поделено между председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и неуспелия кандидат за председател на ЕК от ЕНП Манфред Вебер. Източници от ЕС отбелязват основния принцип в Общността, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във