Банкеръ Daily

Свят

При влизане в Румъния с PCR оставаме само до три дни

Румънските власти въвеждат нова мярка за пристигащите от България, считано от 12 септември 2021 г. По информация на посолството ни в Букурещ при влизане в Румъния българските граждани, които представят отрицателен резултат от PCR тест, ще могат да пребивават в страната максимум до 3 дни (72 часа).

Това съобщиха от пресцентъра Външното министерство.

Останалите изисквания остават без промяна: освен с PCR тест, в страната от България се допускат без 14-дневна карантина ваксинираните или преболедували COVID-19 с необходимите документи, децата до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи, но при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им.

Подробна информация е публикувана на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът – как да пътуваме" на https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/romania.

Заради драматично влошената епидемиологична ситуация в Черна гора през последните седмици властите решиха да въведат по-строги мерки, които да предотвратят разпространяването на коронавируса, сред които и по-строги правила за влизане в страната, съобщи Танюг.

Мерките влизат в сила утре и ще продължат до 24 септември.

Влизането в Черна гора ще бъде възможно, ако гражданите на Черна гора и чужденците изпълняват едно от предвидените условия, а те са: да са минали 14 дни от реваксинация с ваксини, които се приемат в две дози, или 14 дни от ваксинация с ваксина, която се дава в една доза.

Министърът на здравеопазването на Черна гора Йелена Боровинич Бойович съобщи, че здравните власти са решили да дадат приоритет на ваксинацията вместо на полицейски час на територията на държавата. Тя каза на пресконференция, че новината е, че в бъдеще няма да се признава статута на частична имунизация (една доза) и в търговските центрове ще може да се влиза само ако е изпълнено едно от предписаните условия.

Сред тях са негативен PCR тест не по-стар от 72 часа или позитивен PCR тест който е по-стар от 14, но не по-стар от 180 дни или лицето да притежава негативен бърз тест, не по-стар от 48 часа.

Сватби ще може да се празнуват с до 100 души на закрито при изпълнение на едно от условията, докато броят на присъстващите в градините на ресторанти не е ограничен.

В дискотеки и нощни клубове ще могат да влизат само тези, които изпълняват едно от условията при ограничение на броя на хората до 100, а същото важи и за търговските центрове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във