Банкеръ Daily

Свят

При успех на референдума Каталуния обявява веднага независимост

Управляващата коалиция в испанската автономна област Каталуния увери днес, че ако на референдума за самоопределение, който възнамерява да организира през октомври, отговорът "да" победи, ще обяви незабавно независимост, предаде Франс прес.

"Ако мнозинството от подадените гласове са в подкрепа на създаването на каталунска република, трябва незабавно да обявим независимост", каза Габриела Сера, депутат в регионалния парламент от крайнолявата сепаратистка партия "Кандидатура за народно единство", при представянето на закона, по който ще бъде организиран референдумът.

Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон обяви по-рано този месец, че на 1 октомври ще организира референдум за независимост въпреки забраната на съда.

Въпросът, който ще бъде зададен на каталунците, ще бъде "Искате ли Каталуния да бъде независима държава с републиканско управление?".

Пучдемон подчерта, че каталунците имат право на референдум за самоопределение.

Този референдум няма да се състои, защото е незаконен, заяви в отговор говорителят на испанското правителство и министър на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго.

Каталуния има население от над 7 милиона души и произвежда една пета от испанския БВП.

44,3 на сто от каталунците подкрепят независимостта, а 48,5 на сто са против нея, показа проучване на правителствен институт от началото на месеца. 73,6 на сто от каталунците обаче искат да гласуват на референдума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във