Банкеръ Daily

Свят

При криза с доставките на газ, страните от ЕС ще искат помощ от съседите си

Страните от Европейския съюз ще си помагат при кризи с доставките на газ. Това предвижда механизмът за солидарност в рамките на Европейската политика за енергийна сигурност, който беше приет от Европейския парламент.

Всяка държава от ЕС, която изпитва криза на снабдяването с газ, ще може да поиска трансгранична помощ от съседите си по силата на нови правила за сътрудничество, приети от европарламента, съобщи Нова телевизия.

Регламентът гласи, че всяка държава членка ще може да активира механизма на солидарност, за да избегне недостиг. Освен това се установяват четири „рискови групи“ държави-членки, които ще си сътрудничат и предприемат съвместни оценки на риска, както и съвместни превантивни и спешни мерки. Ще има три нива на криза на снабдяването с газ: ранно предупреждение,  държавите- членки могат да задействат механизма, уведомявайки Европейската комисия и компетентните власти за недостиг на доставките.

Приоритет ще бъде даден на снабдяването с газ на домакинствата, централното отопление и основни обществени услуги като болниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във