Банкеръ Daily

Свят

При Брексит без сделка Борис Джонсън ще е като банков обирджия

Джон Бъркоу

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че британският премиер Борис Джонсън няма да е по-различен от банков обирджия, ако не се подчини на закона, целящ да предотврати излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка, пише "Индипендънт".

По време на лекция Бъркоу нападна министър-председателя заради заплахата му да пренебрегне инструкциите на парламента да отиде в Брюксел и да се договори за ново отлагане на Брексит, като предупреди, че това ще подкопае върховенството на закона.

„Шокиращо е, че някой дори може да си го помисли. Това ще бъде най-лошият пример, който може да бъде даден на останалата част от обществото“, обясни Бъркоу.

„Никой не трябва да отхвърля повече искането за удължаване на член 50 заради това, което си мисли, че е благороден край на възможно най-скорошното излизане от Европейския парламент. Не може да се оправдава обирането на банка на основание, че откраднатите пари ще бъдат отпуснати за благотворителни каузи веднага след това“.

Освен това Бъркоу предупреди Джонсън, че ако не се съобрази със законодателството за предотвратяване на Брексит без сделка на 31 октомври, „нито ограниченията на съществуващия правилник, нито времето“ ще победят депутатите. Той предложи нов Закон за правомощията на парламента, чрез който да бъдат сдържани подобни бунтовни премиери в бъдеще, и открито посочи, че според него хаосът около Брексит е идеален повод за приемане на писана Конституция във Великобритания.

Атаката следва заплахата от Даунинг стрийт, ако е необходимо да предизвика битка във Върховния съд, вместо да се съобрази със закона за отлагане на член 50 с още три месеца.

В края на октомври предстои безпрецедентна конституционна криза - когато до крайния срок за излизането от ЕС ще има само няколко дни, като на този фон има заплаха премиерът да бъде вкаран в затвора за неуважение към съда.

Ще бъде състезание срещу времето депутатите да принудят Джонсън да отиде за отсрочка в Брюксел преди Хелоуин, или да го свалят при вот на недоверие и да излъчат негов заместник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във