Банкеръ Daily

Свят

При 15 км за довършване САЩ наложиха санкции на "Северен поток 2"

САЩ наложиха санкции на две руски физически лица и два плавателни съда на Русия във връзка с газопровода "Северен поток-2", съобщи ТАСС късно в петък (20 август), позовавайки се на Държавния департамент.

"Държавният департамент представи пред Конгреса доклад в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа от 2019 г. В доклада са посочени един руски плавателен съд и две руски физически лица, участващи в строителството на газопровода "Северен поток-2".
Срещу лицата, посочени в доклада, ще бъдат въведени санкции в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа. Освен това плавателният съд, посочен в доклада, както и още един руски плавателен съд, участващ проекта, ще бъдат определени като блокирано имущество на едно от посочените лица", заяви държавният секретар Антъни Блинкън в разпространено от Държавния департамент писмено изявление.

Белият дом също обяви, че американският президент Джо Байдън е подписал указ, позволяващ на правителството на САЩ да налага санкции срещу някои руски тръбопроводи, предназначени за износ на енергоносители.

Паралелно президентът на Русия Владимир Путин заяви, че остават само 15 километра, за да бъде завършен подводния газопровод "Северен поток-2" от Русия до Германия.

Русия планира да изпълни изцяло задълженията за транзита на газ през Украйна, каза Путин на пресконференцията след разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел в Москва.

Той добави, че Москва е готова да удължи споразумението за транзита с Украйна и след 2024 година, но е нужно да бъдат изяснени повече подробности.

Германия чувства отговорността си за това Украйна да запази ролята си на транзитна страна за руския газ и след 2024 година, когато изтича действащият договор, заяви днес Меркел на срещата с Путин, цитирана от БТА.

Тя напомни, че в Германия през 2019 година е била създадена длъжността специален представител по въпросите на газовия транзит през Украйна.

"Пълномощията му бяха удължени, за да се подчертае, че е възможно и необходимо да се удължи транзита на газ през Украйна и след 2024 година. Чувстваме отговорността си за това", каза Меркел.

Според канцлера на Германия "Северен поток 2" не е руско-германски проект, а общоевропейски. Меркел добави, че е говорила с руските лидери, включително и за постигнатите със САЩ договорености по темата.

Германското правителство многократно е подкрепяло строителството на "Северен поток-2", но е поставяло като условие запазването на транзитната роля на Украйна.

Руската страна подчертава, че "Северен поток-2" е търговски проект и се осъществява съвместно с европейски партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във