Банкеръ Daily

Свят

Президентът Радев ще участва в срещата на върха на инициативата "Три морета"

Българският президент ще посети Любляна по покана на словенския си колега Борут Пахор

Днес държавният глава Румен Радев ще участва в Четвъртата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета", която ще се състои в Словения, съобщават от прессекретариата на президенството. Българският президент ще посети Любляна по покана на словенския си колега Борут Пахор, който е домакин на форума.
Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, като целта е да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.
Българският държавен глава ще участва в дискусия в рамките на президентския панел на форума заедно с президентите на Словения, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, както и представители на Словакия и Унгария. Участие ще вземе и министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери. Темата на дискусията е посветена на предизвикателства пред ЕС в региона между  Адриатическо, Балтийско и Черно море.
Във водената от президента Радев делегация е министърът на икономиката Емил Караниколов, както и представители на българския бизнес, които ще участват в икономическия форум, съпътстващ срещата на върха в Любляна.
В рамките на двудневната среща на върха ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, германският федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер, висши представители на Европейска банка за възстановяване и развитие, на Европейската инвестиционна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във