Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов почина

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал, съобщиха три дипломатически източника пред "Ройтерс”. Състоянието на президента на Узбекистан Ислам Каримов рязко се е влоши днес, след прекаран инсулт. 

Ислам Каримов управлява Узбекистан от разпада на Съветския Съюз през 1991 година. Управлява с "желязна ръка" и не търпи възражение. Начело е на страна с огромни залежи на злато, петрол, газ и памук, но белязана от тежки различия между родовете. 

Една от причините за мирното съжителство на клановете е именно авторитарният режим на Каримов, посочват политолози. Каримов съумява да манипулира родовете, като така гарантира собствения си интерес. Опозицията в страната е задушена, икономиката е слаба и зависима от държавата.

Сега най-големият въпрос е кой ще наследи Каримов. Държавният глава няма синове. Предполагаше се, че начело на Узбекистан ще застане по-голямата му дъщеря - Гулнара. През 2014 година обаче името й беше свързано с шумен корупционен скандал и на практика тя е под домашен арест. По-малката дъщеря - Лола Каримова-Тилляева се занимава с благотворителност. Най-очевидният избор е настоящият премиер - Шавкат Мирзяев. Той е на 58, начело на кабинета от 2003 година. 

Второ спрягано име е финансовият министър Рустам Азимов, обигран в дипломацията. Третият възможен наследник е директорът на Службата за национална сигурност - Рустам Иноятов. Той е сред най-влиятелните личности в Узбекистан, смятан за сивия кардинал на властта. Въпросът е обаче от кой клан ще бъде наследникът и ще успее ли да се запази крехкият баланс, установен от Каримов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във