Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Сърбия се отказа от борба за втори мандат

Томислав Николич

Президентът на Сърбия Томислав Николич се отказва от намерението си да се кандидатира за втори мандат въпреки настояването на сътрудниците му да отиде докрай в битката с премиера Александър Вучич, чиято кандидатура за президент беше издигната от управляващата Сръбска прогресивна партия, съобщава вестник "Блиц", цитиран от БНР.

До смекчаване на войнствената позиция на Николич се стигнало още в петък вечерта. Източникът на вестника не пожелал да уточни конкретно защо, освен че в неделя отделни представители на сръбското правителство са водили разговори с руски политици.

Тази вечер двамата излязоха със съвместно съобщение "за политическата ситуация и състоянието на сигурността в страната и региона". Президентските избори се споменават само в две изречения в края на съобщението. В тези две изречения са използвани фрази, които вече бяха използвани от източниците на сръбския вестник от кабинета на Вучич, описвайки посланието на Вучич към Николич - че ще продължат да сътрудничат тясно, но в някой друг "филм", пише "Блиц".

Двамата висши държавни и съпартийци в Сърбия влязоха във война последните седмици заради предстоящите през април президентски избори, чиято точна дата обаче още не е определена. Сръбската прогресивна партия (СПП) предпочете Александар Вучич за свой кандидат за сметка на действащия държавен глава, който загуби влиянието си в партията, макар да бе неин основател и лидер до избирането му за президент преди пет години.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във