Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Румъния поиска оставката на управляващите след краха им на изборите

Клаус Йоханис

Президентът на Румъния Клаус Йоханис благодари на румънците за тяхната избирателна активност и за това, че са дали своя глас на референдума за правосъдието.

Той поздрави и основните опозиционни партии за техните резултати и настоя управляващата партия да напусне властта след ниския резултат, който получи на изборите за ЕС.

"Добър вечер, скъпи румънци, вие сте фантастични! Поздравявам ви! Избирателната активност е сензационна. Имаме около 50% участие на изборите за ЕС и 40% на референдума. Скъпи румънци, благодаря ви! Вие дадохте ясен и твърд глас, който не може да бъде игнориран от който и да е политик в Румъния. Референдумът приключи успешно. Така че, скъпи румънци, вие гласувахте ясно и категорично за правилната политика, за независимо правосъдие, за добро управление и за Румъния”, каза Йоханис в речта си веднага след като избирателните пунктове бяха затворени, а резултатите от екзит половете бяха обявени.

Проевропейските десноцентристки партии спечелиха изборите за европарламент в Румъния, нанасяйки сериозно поражение на лявото правителство, критикувано от Брюксел заради реформите в правосъдието. Това показват частични официални резултати, цитирани от Франс прес.

Консерваторите от Национално-либералната партия и центристите от Алианс 2020 ССР-ПЛЮС (Съюз за спасение на Румъния-Партия на свободата, единството и солидарността) получават общо около 47 процента от гласовете.

Те изпреварват управляващата Социалдемократическа партия, която събра едва 24 процента от гласовете, показват резултати от преброяването на около 80 на сто от подадените гласове.

Избирателната активност бе близо 50 процента, необичайно висока за тази страна, която е членка на ЕС от 2007 г.

"Адевърул" цитира и предварителни данни за резултатите от референдума за правосъдието, иницииран от президента Клаус Йоханис. Над 80 процента от участниците са отговорили с "да" и на двата въпроса, отрицателните отговори са около 13-14 процента, а невалидените гласове - малко над 5 процента. Участието в референдума е над 40 процента при необходим кворум от 30 процента, за да бъде признат за валиден.

Референдумът, иницииран от държавния глава, съдържаше два въпроса: "Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления?" и "Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?".

В. "Адевърул" цитира първата реакция на премиера Виорика Дънчила след обявяването на резултатите от екзитполовете снощи. "Няма да подам оставка. Румънците имат доверие в правителството. Гласуваха на европарламентарни избори, а не на парламентарни. Ако наистина някой иска да свали правителството, да внесе вот на недоверие. Ако мине, тогава правителството си отива", заяви Дънчила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във