Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Мексико: Няма да плащаме за никаква стена

Мексико ще бъде широко скроено в отношенията си със САЩ по време на преговори, но няма да плаща за никаква стена. Това заяви президентът на Мексико Енрике Пеня Нието, като добави, че иска сделка, която да е в полза и на двете страни.

"Очевидно е, че имаме различия със следващото правителство на Съединените щати, като въпроса със стената, за която, разбира се, Мексико няма да плати", посочи тойи допълни, че САЩ трябва да поемат отговорността за спиране на трафика на нелегални оръжия към Мексико, както и да спрат незаконните средства, които криминалните организации в Мексико получават.

Решението на новоизбрания президент Доналд Тръмп да построи стена на границата между двете държави, за да се спрат нелегалните имигранти, и заплахата му, че Мексико трябва да плати за нея, разтревожи мнозина:

"Като страна не може да плащаш за нещо, което не строиш ти и не е в твоя полза. И сега компании решават да не инвестират заради заплахите на Доналд Тръмп. Това се отразява на финансите на всички мексиканци", коментираха жители на Мексико сити, цитирани от БНР.

Тръмп встъпва в длъжност на 20 януари. Миналата седмица Мексико назначи бившия финансов министър Луис Видегарай за нов министър на външните работи. Така той получи решаваща роля в дебатите с новото правителство на САЩ. Все още не е насрочена дата за официални разговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във