Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Македония призова за бойкот на референдума

Георге Иванов

Президентът на Република Македония Георге Иванов призова от ООН съгражданите си да бойкотират референдума в неделя за промяна на името на страната, който квалифицира като "историческо самоубийство", предаде агенция Франс прес.

"Като гражданин, взех своето решение: на 30 септември няма да отида да гласувам", заяви Иванов в изказването си пред Общото събрание на ООН. "И съм убеден, че вие, нашите съграждани, също ще вземете това мъдро решение", добави той.

На 30 септември в Република Македония ще се проведе референдум с консултативен характер, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?". Договорът бе подписан в македонския град Преспа на 17 юни 2018 г.

Междувременно посолството на САЩ в Македония помести съобщение в интернет страницата си, в което препоръчва на американските граждани да избягват местата, където е възможно да се съберат много граждани преди референдума в неделя, особено пред парламента и на площад "Македония", предаде агенция МИА.

Различни групи възнамеряват да демонстрират против предстоящия референдум за Преспанския договор за името на Р Македония, който ще се състои в неделя, на 30 септември.

Спонтанни необявени протести може да има и на други места в Скопие и страната в този период. Съветваме американските граждани да избягват местата, където са възможни протести, да следят информациите на местните медии, да избягват събирания и демонстрации. Като места и време, когато трябва да бъдат особено внимателни, се посочват 27 септември в 19 часа пред парламента и 30 септември пред парламента и централния площад в Скопие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във