Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Кипър: Турските заплахи блокират обединението на страната

Никос Анастасиадис

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис заяви, че при наличието на заплахи от страна на Турция е невъзможно решаването на проблема с етнически разделения средиземноморски остров, съобщава Нюз.ин.

Анастасиадис изрази надежда, че поведението спрямо Турция по време на Европейския съвет и занапред ще бъде същото като това, изразено в края на миналата седмица от европейските лидери на неформалната им среща в Брюксел.

Позицията на ЕС потвърждава необходимостта от избягване на каквито и да са нарушения на суверенните права на държава, член на Съюза, каза държавният глава на Кипър.

Той поясни, че под заплахи или изнудване е невъзможно да се стигне до решение на кипърския проблем, което да оправдае очакванията на народа на острова.

Анкара трябва да осъзнае, а също и кипърските турци, че за да се отиде на преговори, е необходимо да бъдат създадени предпоставки и да е налице взаимно уважение. Не мисля, че нарушаването на международното право и на човешките права и налагането на сила са отговор на това, което очаква нашият народ - кипърските гърци и кипърските турци, каза кипърският президент.

Изявленията му идват, след като в края на седмицата Турция отново попречи на сондажен кораб да се добере до район край Кипър, където се извършват сондажи за откриване на природен газ.

Според Турция сондажите на Република Кипър пренебрегват правата, които и кипърските турци имат върху природните ресурси на острова. Никозия уверява, че залежите ще бъдат ползвани съвместно с кипърските турци, стига да бъде постигнато споразумение за обединението на острова.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във