Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Италия покани Марио Драги на преговори за нов кабинет

Президентът на Италия Серджо Матарела ще разговаря с бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за съставяне на ново правителство, съобщават световните агенции. Това обяви прессекретарят на президента Джовани Грасо. Срещата е още един опит в търсенето на спасител предвид здравните, икономически и политически сътресения, през които Италия преминава след оставката на премиера Джузепе Конте.
По-рано Матарела обяви провала на опитите си да се сформира ново коалиционно правителство, което и се очакваше предвид разединението в италианския парламент.
Поканата към  73-годишния Драги изглежда означава, че ще му бъде предложено да състави правителство на националното единство, което да продължи борбата с коровируса и икономическата криза, отбелязва Ройтерс. По-рано Матарела беше обявил, че иска да възложи сформирането на правителство, което да се ползва  "с голям авторитет", за решаването на първостепените неотложни задачи пред Италия. 

Наричан "Супер Марио" заради заслугата му за спасяването на еврозоната през 2012 година, когато той обеща "да направи всичко необходимо" за оздравяването на единната европейска валута. След края на мандата му начело на ЕЦБ през октомври 2019 година той изчезна от общественото внимание. 

Марио Драги засега не е коментирал президентската покана и не се знае кои партии в силно разделения парламент биха подкрепили негово правителство.

В полза на Марио Драги по-рано се изказаха представители на дясноцентристската опозиция, включваща партиите "Лига" и "Напред, Италия" на бывшия премиера Силвио Берлускони. 

В същото время някои представители на "Движение "5 звезди", което участваше в управляващата досега коалиция, заявиха, че не поддържат Марио Драги, тъй като той е "представител на световния финансов елит".

Facebook logo
Бъдете с нас и във