Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Иран е оптимист за ядрените преговори

Президентът на Иран Хасан Рохани даде днес най-оптимистичната си оценка за хода на настоящите преговори със световните сили за съживяване на ядрената сделка, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Рохани вече е налице значително съгласие сред дипломатите на преговорите във Виена. Някои от страните обаче казват, че остават още проблеми, отбелязва АП.

В реч на церемония за откриването на няколко петролни обекта Рохани настоя, че "основни въпроси като санкциите" са били уредени от дипломатите и за дискутиране остават още няколко въпроса.

Иранският президент говори в момент, когато страната се готви за изборите на 18 юни, на които ще бъде определено кой ще замени на поста този сравнително умерен духовник. Спасяването на знаковата ядрена сделка преди вота може да бъде от полза за реформистките и умерени кандидати, подкрепящи линията на Рохани, на фона на масовите предположения, че хардлайнерите вече имат преимущество, отбелязва АП.

"Сега е очевидно, че преговорите (във Виена) няма да приключат до (утре), както участниците се надяваха", написа обаче в Туитър ръководителят на руската делегация Михаил Улянов. Той изрази съжаление за ситуацията, но добави, че тя не е драматична.

"21 май бе не краен срок, а целева дата. Тя ни помогна да не забравяме, че времето ни притиска. Разговорите ще продължат до успешния си край", заяви Улянов.
Други участници в срещата направиха подобни коментари.

Дипломатите решиха преговорите във Виена да продължат другата седмица.

Целта на разговорите е САЩ да се присъединят обратно към ядреното споразумение, от което бяха изтеглени през 2018 г. от тогавашния си президент Доналд Тръмп. Американската делегация във Виена не участва пряко в преговорите на световните сили по сделката с Иран, но е уведомявана редовно за техния ход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във