Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Чехия е приел оставката на правителството на Бабиш

Президентът на Чехия Милош Земан е приел оставката на правителството на Андрей Бабиш, който е председател на политическото движение АНО ("Акция на недоволните граждани"). За това съобщи прессекретарят на президента на Чехия Иржи Овчачек.

По неговите думи, Земан "в четвъртък е приел оставката на правителството" в съответствие с конституцията на страната.

Правителството на Чехия начело с Андрей Бабиш, което управляваше от 2017 година, по-рано в четвъртък подаде оставка. АНО претърпя поражение на състоялите се в републиката на 8 и 9 октомври избори за членове на Камарата на депутатите (долната камара) в парламента на Чехия. Бабиш се сблъсква и с много критики заради несправянето с пандемичната обстановка, както и заради това, че пренася собствените си бизнес интереси в политиката. Милиардерът - основател на холдинга „Agrofert“, влезе в политиката през 2011 г., когато създаде партия ANO. Абревиатура й в превод от чешки език означава „да“. Постоянното говорене за борба с корупцията, както и за повече прозрачност и ефективност, на фона на разкритията за офшорките и покупките на имоти му този път му коства поста на премиер.

Те бяха спечелени от две либерални партийни коалиции. Съставящите ги пет политически партии и движения ще съставят новото правителство. Сформирането му е поръчано на председателя на дяснолибералната Гражданска демократическа партия Петър Фиала. Той е единственият кандидат за поста премиер на страната.

Новото правителство, начело на което ще е Петър Фиала, ще може да разчита на подкрепата на 108 депутати. Камарата на депутатите се състои от 200 депутати, избирани за период от четири години чрез пропорционална система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във