Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Беларус предложи презареждане на отношенията със САЩ

Александър Лукашенко и Джон Болтън

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи отношенията между страната му и Съединените щати да започнат начисто. Това заяви той днес на срещ със съветника на американския президент за националната сигурност Джон Болтън в Минск, предаде ТАСС.

Лукашенко определи визитата на Болтън в Минск като историческа, но напомни, че досега в Беларус са идвали много експерти и специалисти от САЩ, с които той лично се е срещал. "Но такива изтъкнати, високопоставени фигури в Беларус отдавна не са идвали. Визитата е историческа и заради това", отбеляза Лукашенко.

Преди отпътуването си за Беларус Джон Болтън заяви, че възнамерява да се възползва от визитата си, за да предупреди Лукашенко за опасностите за сигурността на страната му, произтичащи от Русия, предаде Ройтерс. Пред репортери в Молдова Болтън заяви: "Преценихме, че в светлината на нещата, които чуваме от Москва, е важно да отидем в Беларус и да поговорим за суверенитета й и и териториалната й цялост".

Болтън е най-висшият американски представител, който посещава Беларус от години - на фона на действията на Москва и Минск в посока интегриране на страните в рамките на проект за обединена държава, подхранващ опасения за тихо анексиране от страна на Москва, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във