Банкеръ Daily

Свят

Президентът на Азербайджан изключи специален статут за Нагорни Карабах

Илхам Алиев

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви днес, че няма да приеме никакъв специален статут за Нагорни Карабах.

"За никакъв статут не може и дума да става. Има единен Азербайджан - многонационален и мултиконфесионален", каза Алиев при посещение във Физулински и Джебраилски район, които преминаха под контрола на Баку.

Той заяви, че арменското население на региона ще получи същите права като останалите граждани на Азербайджан, предаде ТАСС. 

"Всички граждани на Азербайджан от различни народности и религии живеят в условия на мир и добросъседство. Арменският народ също ще живее в тези условия", каза Алиев и добави, че Азербайджан приема арменците в Нагорни Карабах като свои граждани.

Азербайджан и Армения са си разменили телата на 200 убити в боевете за Нагорни Карабах, съобщиха руски държавни медии, позовавайки се на Червения кръст, предаде ДПА.

Размяната е станала в присъствието на руски миротворчески сили, съобщил ръководителят на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Петер Маурер.

Говорител на Червения кръст за Нагорни Карабах не потвърди броя на разменените тела, но каза, че тя е започнала миналата седмица.

По някои оценки в продължилия шест седмици конфликт са убити над 1000 души.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че договореностите за Нагорни Карабах между Азербайджан, Армения и Русия се спазват и това създава условия за решаване на конфликта по справедлив начин.

"Бойните действия са прекратени, положението се стабилизира. Създадени са условия за дългосрочно и цялостно решаване на кризата по справедлив начин в интереса както на азербайджанския, така и на арменския народ", каза Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Петер Маурер и заяви, че МКЧК може да играе важна роля в преодоляването на хуманитарните последици от кризата във връзка с Нагорни Карабах.

МКЧК присъства в този регион от дълги години и опитът му може да е полезен за организации, които още не са започнали дейност там, отбеляза Лавров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във