Банкеръ Daily

Свят

Президентският дворец Котрочени в Букурещ чака новия си стопанин

Букурѐщ (București) е столицата на Румъния, най-големият град и основният културен, промишлен и финансов център на страната. За пръв път се споменава в писмени документи от 1459 година, а през 1862 година става столица на Румъния.

Букурещ, е град на контрастите, един от най-големите градове в Централна и Източна Европа, известен още и като "Малкия Париж". Панорамна обиколка на града разкрива не едно и две архитектурни бижута на града - Триумфална та арка, Атене, Народният театър, Парламентът, Патриаршията и Двореца, Университетът, площад "Виктория", а Старият град на Букурещ е едно от най-интересните места в града, което предлага множество кътчета за отдих и забавление, музеи, църкви, кафенета, магазинчета.

Една от забележителностите, която привлича туристите е Президентския дворец "Котрочени". Той е построен като манастир от Шербан Кантакузино между 1679 и 1682 година. Служил е като база на австрийската армия през 1737 г., на руската армия 1806 г. и на бунтовниците на Тудор Владимиреску през 1821 година. Преживяла какво ли не, оригиналната сграда е разрушена през 1863-а.

Дворецът е възстановен в периода между 1893-1895 г. по проект на френския архитект Готеро. Котрочени за кратко е бил дворец на първият румънски крал Карол І и след това преустроен за резиденция на неговите наследници княз Фердинанд и княгиня Мария.

По времето на социализма Котрочени е бил Дворец на пионерите.

Южното крило е построено по време на възстановяването на двореца след земетресението от 1977 година. Днес в част от комплекса от сгради в двореца Котрочени се помещава и Президентската институция на Румъния. Може да се направи обиколка на музея "Котрочени" с местен екскурзовод (около час и половина).

За посещението има входни такси за музея Котрочени Палас - 27 леи (за възрастен), 21 леи - ученици/студенти (трябва да представят ученическа/студентска карта, за да ползват намаление). В понеделник не работи, но в останалите дни е отворен за посещения.

До двореца Котрочени може да се стигне с автобус или тролей от Националната опера.

По конституция Румъния е полупрезидентска република (полупарламентарна, президентско-парламентарна република) -форма на държавно устройство, обединяващо в себе си, както чертите на президентската, така и тези на парламентарната република.

От една страна, характерното за полупрезидентската република е извънпарламентарния начин на сформиране на правителството, при която парламентът няма право да гласува вот на недоверие. От друга, президентът има право да разпуска парламента, и въпреки че де юре той не е глава на правителствово, де факто изпълнителната власт е в ръцете му. Към полупрезидентския тип на държавно устройство спада Франция.

Президентът на Румъния се избира с пряко гласуване на всеки пет години по мажоритарната система, като за спечелил изборите се смята събралият на първия тур 50% +1 от гласовете на избирателите. Ако този процент не се достигне на първия тур, се провежда втори, в който участват двамата кандидати, спечелили най-голям брой гласове на първия и печели събралият повече гласове.

До последните промени в Конституцията на Румъния, въведени през 2003 г., мандатът на президента е четири години. В правомощията на президента е да определи кандидат за министър-председател след консултации с политическата партия, която има абсолютно мнозинство в парламента или, ако няма такава, с партиите, представени в парламента. След това министър-председателят на свой ред си избира министри, а съставът на правителството се подлага на одобрение от парламента. Правителството, заедно с президента, представлява изпълнителната власт в държавата.

Клаус Вернер Йоханис (на румънски: Klaus Werner Iohannis; на немски: Klaus Werner Johannis) е настоящият президент на Румъния от 21 декември 2014 година.

Преди пет години той бе издигнат като кандидат за поста от коалиция между управляваната от него Националлибералната партия и Демократичната либерална партия, полагайки така основата за бъдещо сливане между тези партии. Този съюз, наречен Съюз на християнлибералите, предлага и промотира Клаус Йоханис като кандидат за президентските избори през 2014 година. На тези избори Йоханис печели на втория тур, получавайки 54.43% от гласовете, побеждавайки Виктор понта, кандидат на Социалдемократическата партия и министър-председател тогава.

Йоханис е петият президент на Румъния (като личност, като мандати е шестият). Той е четвъртият президент от немски произход в Източна Европа (в посткомунистически период) - след Рудолф Шустер (в Словакия), Ференц Мадл (в Унгария) и Пал Шмит (в Унгария).

Клаус Йоханис е наследник на трансилвански саксонци (на немски: Siebenbürger Sachsen; на унгарски: Erdélyi szászok; на румънски: Sași) или саси - немскоезична общност, която се установява в географската област Трансилвания през XII-XIII век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във