Банкеръ Daily

Свят

Президентката на Молдова иска да рестартира отношенията с ЕС

Президентът на Молдова Мая Санду иска да рестартира отношенията на страната с ЕС. Тя заяви това днес на онлайн среща с молдовския дипломатически корпус в коментар за насроченото си за 18 януари посещение в Брюксел, предаде ТАСС.

"Европейският съюз е наш важен партньор, отношенията с който трябва да рестартираме. Искаме да направим това, като се сближим с ЕС чрез демократични реформи, които да превърнат Молдова в европейска страна", каза Санду. Тя отбеляза, че е важно Молдова да запази и добрите си отношения с останалите партньори на страната.

Санду изрази тревога във връзка с това, че през 2018 г. ЕС замрази финансовата помощ за Молдова поради липса на напредък в реформите и многобройните корупционни скандали в течение на последните десет години от управлението на коалиция от проевропейски партии. По думите й към 2020 г. ситуацията е била подобрена, но молдовското ръководство "предстои да направи още много, за да се върне разположението от страна на ЕС".

Мая Санду изтъкна, че е от значение Молдова да развива стратегически отношения със САЩ. По думите й Кишинев трябва да проявява политическа и дипломатическа солидарност със САЩ по въпросите, "по които съвпадат възгледите на двете страни, а Вашингтон разчита на подкрепа от външните си партньори".

Facebook logo
Бъдете с нас и във